Приветствую Вас Гость!
Четверг, 28.03.2024, 21:25
Главная | Регистрация | Вход | RSS

Меню сайта

Наш опрос

Какая, по Вашему мнению, из ФПГ в Украине - наиболее влиятельная?
Всего ответов: 573

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Апрель 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архив записей

Друзья сайта


11:04
Минфин пояснил, почему НДС возмещают донецким предприятиям

Источник: Газета "ДЕЛО"

 

16.04.07 в газете «ДЕЛО» была опубликована статья «НДС уходит на Донбасс» о текущей задолженности по возмещению налога на добавленную стоимость. Пресс-служба Министерства финансов отреагировала на статью, опубликовав на официальном сайте правительства ответ на нашу публикацию. Текст подан без купюр и сокращений.
«Вже не перший раз у засобах масової інформації з’являються твердження, що під час діяльності уряду Віктора Януковича обсяг невідшкодованого податку на додану вартість зростає, і відшкодовується він несправедливо. І вже не перший раз автори таких міфів демонструють вражаючу чи то некомпетентність, чи упередженість у предметі, яким не володіють.

Так, 16 квітня газета «Дело» повідомила, ніби Донецька область залишається єдиною, де відшкодування ПДВ перевищує середні показники в країні, і поставила питання, чому ПДВ повертають в першу чергу Донецьку.

Пояснюємо: не в першу чергу, а у визначений законом термін. Не Донецьку, а підприємствам — реальним експортерам.

Близько 20% всього відшкодованого за перший квартал ПДВ припадає на Донецьку область, оскільки тут зосереджено підприємства металургії та хімічної промисловості, які становлять близько 25% реального експортного потенціалу України.

І, нарешті, суми невідшкодованого ПДВ не зростають, а зменшуються: за березень 2007 року, наприклад, на 228,8 млн. грн. Із залишком невідшкодованого ПДВ розміром 7,79 млрд. грн. ведеться поточна перевірочна і претензійна робота.

Донецька область зовсім не є лідером зростання темпів відшкодування. У першому кварталі 2007 року суми відшкодованого з бюджету ПДВ зросли: в Черкаській області — у 2,9 раза, Луганській — у 2,3 раза, Харківській — у 2,1 раза, Донецькій — у 1,7 раза, Миколаївській — у 1,7 раза, Закарпатській — у 1,5 раза, Рівненській — у 1,3 раза.

Всього за перший квартал відшкодовано грошовими коштами 4,9 млрд. грн., що майже на 1 млрд., або на 28,7%, більше, ніж у першому кварталі 2006 року.

Це об’єктивна картина, адже експорт товарів у першому кварталі 2007 року виріс на 35%, а промислове виробництво в цілому — на 12,5%. Близько 40% експорту становить продукція металургії та близько 10% — хімічної промисловості. Відповідно половину відшкодованих сум отримали підприємства переробної галузі. Територіально обсяги відшкодування відповідають розміщенню цих підприємств. Жодних «регіональних уподобань» уряд не має.

Найбільші суми відшкодування у першому кварталі 2007 року отримали такі підприємства:

— ВАТ Алчевський металургійний комбінат (Луганська область, металургія);

— ВАТ «МК Азовсталь» (Донецька область, металургія);

— ТОВ «АСТІ/ Україна» (м. Київ, поліграфічне виробництво);

— ВАТ «ММК ім. Ілліча» (Донецька область, металургія);

— ВАТ «Запоріжсталь» (Запорізька область, металургія);

— ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» (Дніпропетровська область, металургія);

— ЗАТ «ММЗ Істіл Україна» (Донецька область, металургія).

Так, уряд краще, ніж будь-хто знає масштаб проблеми справляння і відшкодування ПДВ, проте не просто констатує цю застарілу проблему, а пропонує шляхи її вирішення.

У проекті Податкового кодексу, який до 25 квітня уряд готується передати до парламенту, функціонування податку на додану вартість виписане у повній відповідності до 112-ї директиви ЄС, і чим швидше буде введена в дію «фінансова конституція» держави, тим швидше вирішиться проблема ПДВ.

Зрозуміло, що безпідставна політизація проблеми, як, власне, і всіх економічних питань, не сприяє грамотному і злагодженому руху до їх вирішення».

Просмотров: 185 | Добавил: companies | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]